De Nederlandsche Bank

Belangrijke kenmerken

Als je de vier kenmerken controleert, kun je een echt biljet altijd herkennen.


 Watermerk

watermerk

Het watermerk wordt gemaakt door de dikte van het papier te variëren. Het watermerk zie je door het bankbiljet tegen het licht te houden. Je ziet dan lichte én donkere gedeelten van de afbeelding, die geleidelijk in elkaar over gaan. Het waardecijfer in het watermerk licht sterk op. Op een donkere ondergrond worden de lichte gedeelten donkerder. Dit kan eenvoudig worden gezien bij het waardecijfer in het watermerk.


 Hologram

hologram-laag

Biljetten van 5 tot 20 euro: Als je het biljet kantelt, is in het hologram afwisselend de waarde van het biljet en het €-teken te zien tegen een regenboogkleurige achtergrond. Aan de randen staat de waarde in kleine letters.

hologram-hoog

Biljetten van 50 tot 500 euro: Als je het biljet kantelt, is in het hologram afwisselend de waarde van het biljet en het gebouw te zien. Op de achtergrond staan regenboogkleurige cirkels die bestaan uit kleine letters en die zich vanuit het centrum naar de randen van het hologram bewegen.


Verkleurende inkt

glanzende-band

Biljetten van 5 tot 20 euro: Op de achterzijde van het briefje zie je een glanzende baan. Als je het biljet kantelt verandert de kleur van grijs naar goud. In de band zie je ook de waarde van het biljet en het €-teken.

verkleurende-inkt

Biljetten van 50 tot 500 euro: Op de achterzijde van het briefje zie je een paars waardecijfer. Als je het biljet kantelt, verandert de kleur van het cijfer van paars naar olijfgroen.


Voelbare inkt

voelbare-inkt

Op verschillende plekken kan de drukinkt worden gevoeld. Deze verhoogde druk voel je goed bij de regel met © BCE ECB . Gebruik ook je nagel om de ribbels in het rechthoekige raster daarnaast te voelen. Het papier van het bankbiljet is gemaakt van katoen en moet stevig aanvoelen (niet slap of vettig) en knisperen.